sweetie_site

Sweetie, het digitale lokmeisje van Terre des Hommes waarmee webcamseks met kinderen wordt aangepakt, is tijdens de uitreiking van de Accenture Innovation Awards 2015 in de prijzen gevallen. Sweetie 2.0 won in de categorie Safe & Secure Society.

Accenture Innovation Award
Directeur Albert Jaap van Santbrink van Terre des Hommes nam vrijdag de prijs, een Blauwe Tulp plus een cheque ter waarde van € 20.000 in ontvangst. ‘De prijs is wederom een erkenning voor de innovatieve manier waarop Terre des Hommes kindermisbruik aan de kaak stelt en aanpakt. Met technologie en innovatie zijn we in staat om online kinderuitbuiting te stoppen. Dagelijks zijn 750.000 mannen via internet op zoek naar seks met kinderen. We zijn heel blij dat onze aanpak breed wordt gewaardeerd. De Accenture Innovation Award stimuleert ons om door te gaan op dit pad, zodat onze missie slaagt’, gaf hij te kennen.

Terre des Hommes zet webcamseks internationaal op de kaart
Het ‘Sweetie’ onderzoek eind 2013 toonde de omvang en aard van webcam kindersekstoerisme wereldwijd én dat een proactieve aanpak ervan werkt. Dit onderzoek heeft veel positieve effecten gehad. Er volgden onder andere wereldwijde verontwaardiging waardoor het onderwerp bij de Verenigde Naties hoog op de agenda staat en in de Filippijnen werden kinderen gered uit internetdens. Nog steeds wanen miljoenen potentiële daders zich onbespied. Het is nog altijd te eenvoudig om kinderen op het internet voor seks te benaderen.

Inzet van vernieuwende technologie
Sweetie 2.0 die nog in ontwikkeling is gaat een stap verder. Ecreation chatbots gaan in combinatie met digitale nep-kinderen (avatars) duizenden online chatrooms monitoren om mannen die op zoek zijn naar seks met kinderen op te sporen, te identificeren, ontmoedigen, waarschuwen en af te schrikken. Voor dit project werkt Terre des Hommes samen met politie, gespecialiseerde bedrijven en universiteiten. Albert Jaap van Santbrink: ‘Met alleen arrestaties lossen we het probleem niet op, webcamseks moet ook preventief worden aangepakt.’

Blauwe Tulp
In totaal zijn er die vrijdag negen Blauwe Tulpen uitgereikt. Binnen de categorie Safe & Secure Society stond Sweetie uiteindelijk tegenover vier andere finalisten die allemaal een oplossing bieden in het fysiek en digitaal beschermen van de samenleving. De Blauwe Tulp staat symbool voor innovatie omdat nog geen enkele bloembollenkweker er in geslaagd is een tulp in deze kleur te kweken