(Deze blog is volledig via speech-to-text op verschillende apparaten waaronder een iPhone en MacBook Air ingesproken ook is er gebruik gemaakt van diverse software waaronder de dicteerfunctie van Apple en de dicteerfunctie van Google Docs) ‘volgende regel’: dit werkt dus niet. ‘Enter’ dit ook niet 🙂 Dan maar met de hand een enter geven.

Noodgedwongen spraakherkenning gebruiken
Vanwege een klein ongelukje zat ik onlangs drie weken met mijn rechter arm in het gips’s, knap onhandig maar noodgedwongen heb ik alle mogelijkheden van spraakgestuurde- en spraakherkenningssoftware kunnen ontdekken. Wat mij in eerste instantie opvalt is dat als je via de iPhone gebruikmaakt van de speech-to-tekstsoftware is, dat je altijd een internetverbinding nodig hebt. Waarschijnlijk komt dat omdat de database met alle woorden constant wordt aangevuld en verbeterd wordt, wat op zich natuurlijk prima is, maar met een slechte internet verbinding wordt het toch knap lastig om een bericht in te spreken.

Mac vs Iphone
De spraakherkenning op de Mac werkt eigenlijk op dezelfde manier als op de iPhone alleen heb ik het idee dat er toch twee verschillende databases met woorden gebruikt worden want via de telefoon worden meer woorden herkent dan wanneer ik het op mijn laptop gebruik.

Alles hardop uitspreken, een vreemde gewaarwording
Dan is er nog het onwennige gevoel van het tegen een apparaat praten mijn collega’s hebben volgens mij al meerdere keren zitten knuffelen *lees gniffelen in hun kamer zeker op het moment dat een bepaald woord niet herkend wordt. Wat me ook opvalt is dat wanneer je in het Engels de spraakherkenning gebruikt dat je toch erg goed opletten hoe je bepaalde dingen uitspreekt wat op zich natuurlijk ook weer leerzaam is omdat je op deze manier waarschijnlijk iets beter nee teef English, dit bedoel ik dus het moet zijn, native, dit houdt dus in dat je soms moet wisselen tussen Nederlands en Engels op de iPhone gaat het heel snel maar ik merk dat op de Mac dat toch iets langer duurt voordat je van taal gewisseld bent. Ik heb wel het idee dat als je dit op de juiste manier gebruikt en goed nadenkt over wat je eerst wil typen/zeggen je uiteindelijk een stuk productiever kan zijn door dat je sneller alles hebt ingesproken dan dat je kan typen.

Praten tegen of via een telefoon doen we met z’n allen steeds minder 
En dan natuurlijk nog Siri ik heb dit nog nooit zoveel gebruikt maar ik moet zeggen dat het erg goed werkt bijvoorbeeld iemand bellen een berichtje sturen of een agenda item aanmaken. En ook hier komt het onwennige gevoel van het praten tegen een apparaat weer naar voren wat eigenlijk gek is want de telefoon is immers bedoeld om mee te praten maar ik denk dat wij in de loop van de jaren dat dusdanig zijn afgeleerd immers we typen bijna alles.